Kiezen voor kunststof kozijnen?

Vergelijk gratis offertes & bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Kunststof kozijnen: kosten & alle info!

Wil je nieuwe kunststof kozijnen? Een goede keuze!

Op deze pagina lees je alles over de kosten voor kunststof kozijnen, van vervangen tot nieuw, waarom je voor dit type kozijnen moet kiezen, welke soorten en kleuren er verkrijgbaar zijn en uit welke merken je kunt kiezen. Kortom: alles wat je wilt weten over kozijnen van kunststof!


Kunststof kozijnen: alle informatie op een rij

 • Voordelen van kunststof kozijnen: lange levensduur, onderhoudsarm, kleurvast, weerbestendig, veilig en milieuvriendelijk.
 • Kosten liggen tussen de €1.500,- en de €4.000,- per vierkante meter inclusief isolerend glas en montage.
 • Kunststof kozijnen kosten zijn afhankelijk van type kozijnen, het profiel, het design of kleur, de glassoort en eventuele extra opties zoals een vliegenhor en ventilatieroosters.
 • Kunststof kozijnen worden gemaakt van pvc of van upvc. Upvc is de opvolger van pvc en is iets duurder, maar heeft meer voordelen. Kies uit een vlak, verdiept of half-verdiept profiel. Het profiel heeft invloed op het uiterlijk en welk type glas geplaatst kan worden.
 • Een kunststof kozijn is verkrijgbaar in allerlei kleuren of designs, ook een houtlook is mogelijk.
 • Een aantal bekende merken zijn: Weru, Schüco, Deceuninck, Knipping en Finstral.
 • Bespaartips: eenvoudig ontwerp en profiel, laat standaardmaten plaatsen, kies voor een goede isolatie, maak gebruik van een subsidie voor energiebesparende maatregelen en vergelijk gratis offertes.


Waarom kunststof kozijnen kiezen?

Kunststof kozijnen zijn zeer populair en met goede redenen. Kunststof heeft veel voordelen ten opzichte van kozijnen van hout of aluminium.

De belangrijkste voordelen zijn de lange levensduur, dat er maar weinig onderhoud nodig is, ze bestand zijn tegen alle weersomstandigheden en vochtwerend zijn en dat ze isolerend en veilig zijn.

Alle voordelen nog even op een rij:

 • Lange levensduur: kunststof kozijnen gaan lang mee, de gemiddelde levensduur is rond de 50 tot 75 jaar.
 • Weinig onderhoud: anders dan hout hoef je kunststof niet te onderhouden. Af en toe schoonmaken is al voldoende.
 • Kleurvast: kunststof kozijnen behouden hun kleur en vervagen niet door blootstelling aan zonlicht.
 • Weerbestendigheid: deze kozijnen zijn zeer goed bestand tegen alle weersomstandigheden.
 • Isolerend: kunststof kozijnen hebben een goede thermische isolatie, zo verlies je minder warmte uit je woning.
 • Veilig: je hebt de keuze uit allerlei inbraakwerende maatregelen, zoals een meerpuntsluiting.
 • Kleuren: kunststof kozijnen zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar, van antraciet tot houtlook.
 • Milieuvriendelijk: deze kozijnen zijn recyclebaar en kunnen ook gemaakt worden van gerecycled materiaal, waardoor ze duurzamer zijn dan sommige andere materialen.

Wat kosten kunststof kozijnen?

De kosten voor kunststof kozijnen in 2024 liggen tussen de €1.500,- en de €4.000,- per vierkante meter inclusief isolerend glas en montage. De kosten zijn afhankelijk van type kozijn, gekozen profiel en glas, het design en extra opties zoals ventilatieroosters.

De afgelopen tijd zijn grondstoffen, brandstof en materiaalkosten een stuk duurder geworden en hierdoor zien we vanaf begin 2023 ook een prijsstijging voor kozijnen.

Kosten kunststof kozijnen: 2024

Soort kozijn Kosten*
Vast raam
30 x 30 cm €35,- tot €85,-
60 x 60 cm €95,- tot €110,-
100 x 100 cm €155,- tot €165,-
150 x 200 cm €325,- tot €365,-
Draai- kiepraam
60 x 60 cm €160,- tot €220,-
100 x 100 cm €230,- tot €250,-
120 x 180 cm €360,- tot €380,-
Valraam
50cm x 40cm Vanaf €100,-
100cm x 80cm Vanaf €200,-
150cm x 120cm Vanaf €325,-
Deuren
Deur (190 x 70 cm) €800,- tot €900,-
Schuifpui (200 x 100 cm) €800,- tot €1000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Inclusief HR++ glas en btw, maar exclusief montage.

Wat kosten kunststof kozijnen inclusief plaatsen?

De gemiddelde kosten voor kunststof kozijnen inclusief plaatsen liggen tussen de €1.500,- en de €4.000,- per vierkante meter.

De montagekosten zijn voornamelijk afhankelijk van het type raam. Een vast raam is bijvoorbeeld gemakkelijker om te monteren dan een draai-keipraam en hierdoor liggen de montagekosten ook een stuk lager.

Wanneer je kozijnen laat vervangen, dan moet je ook rekening houden met de afvoerkosten. Deze kosten zijn verschillend per gemeente.

Prijzen glassoorten: 2024

Wanneer je nieuwe kozijnen laat plaatsen, is het type glas dat je kiest één van de factoren die de prijs bepaalt.

Voor glas geldt dat hoe beter het isoleert, hoe duurder de prijs. Hierbij geldt natuurlijk wel dat je de investering terugverdient met goed isolerend glas, omdat je dit energiebesparend werkt.

Type glas Prijs per m²*
Dubbel glas €65,-
HR-glas €70,-
HR+ glas €75,-
HR++ glas €80,-
HR+++ glas €120,-

*Let op: dit zijn richtprijzen excl. kosten voor een glaszetter.

kunststof kozijn kosten

Factoren die de prijs beïnvloeden

De totaalprijs wordt beïnvloed door een aantal factoren. De belangrijkste factoren zijn: de hoeveelheid kozijnen, het type glas dat je kiest, het ontwerp zoals het type kozijn en de kleur en eventuele extra opties.

Hoeveel kozijnen

Uiteraard is het aantal nieuwe kunststof kozijnen dat je laat plaatsen van invloed op de uiteindelijke totaalprijs. Hoe meer kozijnen je laat plaatsen of vervangen, hoe hoger de totaalprijs wordt.

Wanneer je je kozijnen laat vervangen, dan raden wij aan om direct meerdere kozijnen te laten do

Het glas

Wij raden om om minstens HR-glas te kiezen vanwege de isolatiewaarde. Het is niet altijd nodig om HR+++ glas te kiezen, want niet altijd levert deze investering een grotere energiebesparing op dan ‘normaal’ HR-glas. Overleg daarom altijd met de kozijnspecialist.

Wil je HR+++ glas? Dan zijn niet alle kozijnen geschikt vanwege de breedte van dit glas.

Heb je nog kozijnen met enkel glas? Vervang deze dan zo snel mogelijk door kozijnen met HR-glas. Je verliest zo een stuk minder warmte en hierdoor bespaar je op de energiekosten en verhoog je je woningwaarde.

Ontwerp

Je kunt verschillende soorten kunststof kozijnen kiezen. Denk aan een vast raam, een draai-kiepraam of een openslaand raam. Een draai-kiepraam is duurder dan een vast raam, vanwege het mechanisme en het raambeslag dat nodig is.

Ook de kleur beïnvloedt de uiteindelijke prijs. Een design zoals houtlook heeft vaak een hogere prijs, dan een eenvoudige RAL-kleur.

Een paar mogelijkheden qua kleuren:

 • Houtlook: verschillende tinten
 • Wit: RAL 9016 RAL 9010
 • Crèmekleurig: RAL 9001
 • Antraciet: RAL 7016
 • Monumentengroen: RAL 6012
 • Zwart: RAL 9005
 • Zwartgrijs/basaltgrijs: RAL 7012 of RAL 7021

Extra opties

Wanneer je nieuwe kunststof kozijnen laat plaatsen, heb je ook direct de keuze uit allerlei extra opties. Denk hierbij aan ventilatieroosters, zodat je je woning ook kunt ventileren zonder een raam open te zetten, of een hor om insecten tegen te houden.

Extra optie Prijzen*
Ventilatieroosters €20,- tot €65,-
Hor €70,- tot €90,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten.

kunststof kozijnen prijs

Kunststof kozijnen: het materiaal

Wist je dat er verschillende kunststofmaterialen zijn die geschikt zijn voor het maken van kozijnen? Hierover lees je hieronder meer.

Pvc-kozijnen

Pvc, polyvinylchloride, is een populair materiaal voor een kunststof kozijn. Het is onderhoudsvriendelijk, duurzaam en bestand tegen weersinvloeden, roest en schimmel.

Een kunststof kozijn van pvc heeft daarnaast een goede thermische isolatie en is verkrijgbaar in allerlei kleuren en afwerkingen.

Upvc-kozijnen

Upvc, ongeplasticeerd polyvinylchloride, is de verbeterde versie van pvc. Hierdoor is het iets duurder, maar het heeft ook meer voordelen.

Net als pvc is upvc ook onderhoudsvriendelijk, duurzaam, isolerend en bestand tegen alle weersomstandigheden. Een voordeel ten opzichte van pvc is dat upvc beter bestand is tegen uv-straling. Dit zorgt ervoor dat dit materiaal minder gevoelig is voor verkleuring en degradatie door de zon. Je kozijnen behouden dus langer hun kleur en blijven er langer mooi uitzien.

Gecoate kunststof kozijnen

Een gecoat kunststof kozijn heb je nodig wanneer je een houtnerfstructuur wilt. Deze kozijnen worden geleverd met een speciale coating, waardoor ze een mooi en aantrekkelijk uiterlijk hebben.

Gecoate kunststof kozijnen zijn een uitstekend alternatief voor houten kozijnen. Ze zien er door de houtlook net uit als hout, maar zonder de nadelen van hout zoals onderhoud en gevoeligheid door rot.

Naast een houtlookstructuur is het ook mogelijk om een moderne metallic coating te kiezen voor een steellook, maar dit moet natuurlijk wel passen bij de esthetiek van je woning.

Versterkte kunststof kozijnen

De laatste optie is versterkte kunststof kozijnen. De kozijnen hebben een kern van staal of aluminium in de profielen, waardoor ze extra stevig en stabiel zijn.

Versterkte kunststof kozijnen zijn vooral geschikt voor grote raampartijen, waar extra ondersteuning nodig is.

Profiel kunststof kozijn

Een kunststof kozijn is verkrijgbaar in verschillende profielen. Het gekozen profiel heeft invloed op het design, de uitstraling, het glas en de uiteindelijke kunststof kozijnen prijs.

Vlak: tot 70 mm inbouwdiepte

Een vlak profiel staat ook wel bekend als een vlakke sponning. Dit profiel is eenvoudig, smal en minimalistisch, heeft strakke lijnen en ziet er modern uit. Door het eenvoudige design is het vaak ook de goedkoopste optie.

Half verdiept: tot 85 mm inbouwdiepte

Een half verdiept profiel combineert een vlak- en een verdiept profiel. Het heeft een iets grotere inbouwbouwdiepte en hierdoor is er ook meer mogelijk qua isolerend glas.

Verdiept: tot 125 mm inbouwdiepte

Dit profiel komt voornamelijk in Nederland voor. De inbouwdiepte komt namelijk overeen met de meeste Nederlandse houten kozijnen en hierdoor passen ze goed bij vervanging van die houten kozijnen.

Vaak worden verdiepte profielen gecombineerd met een HVL-verbinding. Deze verbinding in de hoeken, ook wel stompe verbinding, lijkt het meest op een houten verbinding.

kunststof kozijn

De verschillende soorten kozijnen

Kunststof is geschikt voor alle soorten kozijnen, van een vast raam tot het populaire draai-kiepraam. Het type raam dat geschikt is voor jouw woning of kamer is afhankelijk van verschillende factoren, zoals functionaliteit, esthetiek, inbraakveiligheid en budget.

Het is belangrijk om een weloverwogen keuze te maken die past bij jouw behoefte. Je kunt bijvoorbeeld een vast raam combineren met een draai-kiepraam. Een professionele kozijnenspecialist kan je hier zeker bij helpen.

Dit zijn een aantal soorten waaruit je kunt kiezen:

 • Vast raam
 • Openslaand raam
 • Draai-kiepraam
 • Valraam
 • Schuifraam
 • Taatsraam

Wat moet ik verder nog weten?

Je hebt al veel kunnen lezen over kunststof kozijnen, maar we hebben nog meer informatie voor je.

Hieronder staat nog wat meer informatie over soorten merken, het monteren, repareren en schoonmaken.

Kunststof kozijnen merken

Wanneer je kunststof kozijnen gaat kopen, heb je de keuze uit veel verschillende merken.

Een aantal bekende merken:

 • Weru
 • Schüco
 • Finstral
 • Veka
 • Gayko
 • Deceuninck
 • Profine
 • Gealan
 • Rehau
 • Trocal
 • Knipping

Plaatsen

Een kozijnspecialist volgt ongeveer dit stappenplan bij het Kunststof kozijnen plaatsen:

 • Stap 1: Voorbereiding zoals het opmeten van de openingen, controleren of alles loodrecht is en eventuele corrigeringen.
 • Stap 2: verwijderen van oude kozijnen zonder schade aan omliggende constructie.
 • Stap 3: schoonmaken van openingen.
 • Stap 4: plaatsen kozijn, controleren of alles waterpas en loodrecht staat en aanbrengen van verankeringsmateriaal.
 • Stap 5: afdichten met kit rondom het kozijn en isolatiemateriaal.
 • Stap 6: plaatsen van beglazing.
 • Stap 7: afwerking.

Reparatie

Een nadeel van kunststof kozijnen is dat een reparatie soms erg lastig is. Krassen of kleine beschadigingen kunnen gerepareerd worden met behulp van speciale vulmiddelen, kleurherstellers of verf.

Bij grotere beschadigingen is het vaak nodig om het kozijn geheel of gedeeltelijk te vervangen.

Sluiten je ramen niet goed?

Dat is gelukkigeenvoudig op te lossen. Het hang- en sluitwerk moeten dan aangepast of vervangen worden. Een goede uitlijnen van het raambeslag is ook nodig voor een optimale isolatie.

Schoonmaken

Het schoonmaken van kunststof kozijnen is over het algemeen heel eenvoudig. Verwijder eerst het vuil rondom de ramen met een zachte borstel of stofdoek. Maak vervolgens de kozijnen schoon met een sopje van water en een mild schoonmaakmiddel. Gebruik nooit een agressief schoonmaakmiddel of een middel met schurende werking. Gebruik voor het schoonmaken een zachte doek en geen schuursponsjes.

Vergeet ook niet om de rubbers schoon te maken. Dit bevordert de elasticiteit van het rubber en het afsluiten van de ramen.

kunststof kozijnen

Bespaartips

Natuurlijk hebben we ook nog een paar tips om te besparen op de kosten van kunststof kozijnen voor je.

 • Eenvoudig ontwerp: sommige speciale afwerkingen of kleuren kunnen duurder zijn. Kies voor een eenvoudig ontwerp en afwerking om op de kosten te besparen.
 • Kies voor standaardmaten: standaardmaten zijn altijd goedkoper dan kozijnen op maat.
 • Kies voor een goede isolatie: de investering van goede isolerende kunststof kozijnen en ramen is misschien wat hoger, maar dit verdien je terug door besparingen op je energierekening.
 • Vergelijk gratis offertes: de laatste tip en misschien ook wel direct de beste. Door offertes te vergelijken, weet je zeker dat je een goede deal hebt.

Is er subsidie? Het is mogelijk om subsidie te ontvangen, wanneer je HR++ glas of triple glas laat plaatsen.

Kiezen voor kunststof kozijnen? Bespaar op de kosten!

Wil je kunststof kozijnen plaatsen? Natuurlijk wil je dan een goede deal!

Vraag altijd gratis offertes aan, zo bespaar je op de kosten. Deze offerteaanvraag is natuurlijk geheel gratis en vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast en je kunt zo prijsopgaven en informatie vergelijken om zo een juiste keuze te maken.

Let bij het vergelijken van gratis offertes niet alleen op de prijzen, maar ook op de voorwaarden en garanties. Controleer bij de prijzen ook of er btw is gerekend en hoe hoog de montagekosten zijn.

Gratis offertes vergelijken!