Houten kozijnen plaatsen?

Vergelijk gratis offertes & bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Houten kozijnen

Houten kozijnen hebben een prachtige warme en authentieke uitstraling. Dit is één van de redenen waarom veel mensen kiezen voor een kozijn van hout. Een ander voordeel is dat hardhout uitstekend isoleert en je het eenvoudig in een andere kleur schildert. Lees hier meer over de voordelen van het materiaal, het gebruik van hard- en zachthout en de overige mogelijkheden.

Wil je meer weten over de prijzen voor het vervangen van oude ramen? Lees dan snel verder, want wij hebben een handige lijst met gemiddelde kosten. Je bespaart op de kosten door offertes te vergelijken. De besparing loopt op tot wel 40%! Vul het offerteformulier in en je ontvangt geheel kosteloos en vrijblijvend een aantal aanbiedingen van kozijnspecialisten.

Prijzen voor kozijnen van hout

De kosten van klassieke ramen van hout zijn afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan de houtsoort, de grootte van het kozijn en het raamtype. Vaste ramen zijn het goedkoopste. De kosten van een vast kozijn van 80 bij 120 centimeter beginnen al bij €330,-. Een draaikiepraam met dezelfde afmetingen begint bij €475,-. Een raam op maat is meestal duurder dan bij standaardformaten.

Hardhout is duurder dan zachthout, maar gaat wel langer mee. Dit klassieke houttype is daarom ook geschikter voor buitenkozijnen. Andere factoren die de prijs beïnvloeden zijn de arbeidskosten voor het plaatsen en het overige materiaal, zoals het raambeslag.

Prijstabel: wat kost een houten kozijn?

Afmeting (hxb) Gemiddelde prijs (incl. glas, excl. montage)
Vast raam  
80cm x 120cm Vanaf €330,-
100cm x 120cm Vanaf €415,-
120cm x 180cm Vanaf €635,-
   
Draaikiepraam  
80cm x 120cm Vanaf €475,-
100cm x 120cm Vanaf €595,-
120cm x 180cm Vanaf €960,-
240cm x 180cm Vanaf €1.750,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw en HR++ glas, maar exclusief plaatsing. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvend offertes aan.

Voordelen van houten kozijnen

Houten ramen gaan zeer lang mee, zeker wanneer je kiest voor hardhout. Een hardhouten kozijn heeft een levensduur van ongeveer 50 tot 75 jaar! Hiervoor moet je het wel regelmatig onderhouden en controleren op houtrot. Een ander voordeel van het materiaal is dat een kozijn eenvoudig te repareren is, in tegenstelling tot kunststof. Krassen vul je eenvoudig op met houtvuller. De voornaamste reden dat mensen voor dit materiaal kiezen is echter vanwege de warme uitstraling.

De belangrijkste voordelen van houten raamkozijnen:

 • Het heeft een authentieke en natuurlijke uitstraling.
 • Een hardhouten kozijn is duurzaam en gaat zeer lang mee.
 • Het materiaal is eenvoudig te plaatsen en te repareren.

houten kozijn vervangen

Nadelen

Hout heeft ook een aantal nadelen. Eén van de nadelen is dat je het regelmatig moet onderhouden. Het onderhoud bestaat onder andere uit het schoonmaken, controleren op houtrot en het schuren en schilderen van het materiaal. Voor binnenkozijnen geldt dat je het om de 7 jaar opnieuw moet schilderen. Voor buitenkozijnen wordt meestal een termijn van 5 jaar aangehouden.

De nadelen:

 • Hout vereist onderhoud.
 • Je moet het regelmatig controleren op houtrot.
 • Hardhout gaat lang mee, maar is duurder.

Bespaar tot wel 40% op de kosten van je nieuwe kozijnen!

Vul het offerteformulier in en ontvang gratis offertes met scherpe prijzen.

Houten kozijnen op maat

Soms is het niet mogelijk om een standaardraam te plaatsen. Bijvoorbeeld doordat het houten raam geen standaardafmetingen heeft, of omdat je het helemaal wilt aanpassen naar je eigen wensen. Kies in deze gevallen voor het plaatsen van houten ramen op maat. Deze worden helemaal afgestemd op jouw eisen en wensen. Een voordeel dat het materiaal eenvoudig te bewerken is, daarom is het materiaal ook zeer geschikt voor een kozijn op maat.

Kozijn op maat nodig?

De vakman komt dan eerst langs voor het inmeten. Dan weet je zeker dat de afmetingen kloppen en je nieuwe kozijn op maat perfect gaat passen!

Hardhout of zachthouten kozijnen?

Kozijnen worden gemaakt van hardhout of van zachthout. Zachthouten raamkozijnen zijn voornamelijk geschikt voor binnenkozijnen en niet voor gebruik buiten. Het hout is namelijk iets minder hard en stevig dan hardhout en gaat daarom minder lang mee. Zachthout is afkomstig van naaldbomen en hardhout van loofbomen.

Er zijn verschillende duurzaamheidsklassen binnen hardhout. Hard- of zachthout met duurzaamheidsklasse 1 heeft een langere levensduur dan hout met een klasse van bijvoorbeeld 4. De meeste hardhoutsoorten hebben klasse 1 of 2.

Hardhouten kozijnen

Hardhout is zeer geschikt voor het maken van een kozijn. Het heeft namelijk een lange levensduur van 50 tot 75 jaar, blijft lang mooi en is duurzaam. Daarnaast heeft dit massieve hout een goede isolerende waarde. Loofbomen groeien langzamer dan naaldbomen, zachthout, en daarom is het hout harder. Het komt uit verschillende continenten. Zo komt Meranti uit Zuidoost-Azië, Merbau uit Afrika en Mahonie uit Indië.

Voor het maken van dunne hardhouten ramen wordt meestal gebruik gemaakt van de volgende soorten hardhout:

 • Afzelia
 • Merbau
 • Meranti
 • Mahonie
 • Eiken

Kozijnen van zachthout

Dunne kozijnen van zachthout worden vaak gemaakt van grenen-, vuren- of larikshout. De duurzaamheidsklassen van zachthout liggen tussen de 3 en 5, maar er zijn ook een aantal zachthoutsoorten met een klasse van 1 of 2. Robinia is zachthout, maar erg sterk en zeer goed bestand tegen vocht. Gemiddeld gaan kozijnen van zachthout 15 tot 25 jaar mee.

houten kozijnen onderhoud

Schilderen & overig onderhoud

Schilders raden aan om kozijnen eens in de 5 jaar te schilderen. Zie je blaasjes onder verf of gaat de verflaag bladderen? Dan is het nodig om de raamkozijnen eerder te verven. De verflaag beschermt het hout namelijk tegen allerlei weersinvloeden.

Het onderhoud van een houten raam bestaat uit het regelmatig schoonmaken van de profielen, het controleren op houtrot en repareren van kleine beschadigingen. Vocht dringt namelijk gemakkelijk naar binnen via een beschadiging. Door het snel te herstellen voorkom je grotere problemen. Om de dunne opendraaiende ramen goed te laten werken is het verstandig om het raambeslag eens per jaar goed schoon te maken en in te smeren met een vetvrij smeermiddel.

Op welke keurmerken letten?

Wanneer je nieuwe klassieke ramen gaat aanschaffen om de oude te vervangen, is het verstandig om te kijken naar keurmerken. Bijvoorbeeld het keurmerk van de Forest Stewardship Council (FSC) voor hout. Dit keurmerk wordt gegeven aan duurzaam hout dat verantwoord gekapt is. Je leest er meer over op fsc.nl.

Wist je dat een inbreker gemiddeld 30 seconden nodig heeft om in te breken?

Inbreken in een slecht beveiligde woning is zeer gemakkelijk. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Kies daarom voor het plaatsen van veiligheidsbeslag voor opendraaiende ramen.

Prijzen voor klassieke houten kozijnen vergelijken

Wil je jouw oude ramen vervangen met klassieke kozijnen met een natuurlijke en warme uitstraling? Kies dan voor houten kozijnen op maat! Dunne hardhouten raamkozijnen gaan zeer lang mee, de gemiddelde levensduur ligt tussen de 50 en de 75 jaar. Laat je ramen op maat maken en plaatsen door een kozijnspecialist. Een kozijn van hout verf je eenvoudig in elke gewenste kleur. Met beits of lak behoud je het natuurlijke karakter van het materiaal.

Wil je besparen op de prijs standaard of maatwerk kozijnen? Vul dan het offerteformulier in. Door gratis en vrijblijvende offertes te vergelijken, weet je zeker dat je niet te veel betaald en bespaar je tot wel 40% op de kosten!

Offertes aanvragen