Besparen op kosten dakkapel?

Vergelijk gratis offertes & bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Dakkapel kosten: alle prijzen & tips

Wat kost een dakkapel? De kosten van een dakkapel zijn afhankelijk van het type dakkapel dat je kiest, de grootte en een aantal andere factoren. De gemiddelde prijs begint vanaf €3.000,-.

Op deze pagina lees je alles over de kosten voor een dakkapel en hoe deze prijs is opgebouwd. De prijs voor een dakkapel is namelijk afhankelijk van meerdere factoren, zoals prefab of traditioneel, het materiaal en de afwerking. Verder lees je meer over of je een vergunning nodig hebt en of het mogelijk is om een subsidie te ontvangen. Natuurlijk geven we je ook handige tips om te besparen op de prijs.


Kosten dakkapel: samenvatting

 • De kosten van een houten dakkapel beginnen vanaf €3.000,-, de prijs van een kunststof model beginnen vanaf €3.800,- en voor zink of polyster moet je rekening houden met prijzen vanaf €4.500-.
 • Factoren die van invloed zijn op de prijs: type dakkapel, materiaal, aantal kozijnen, plat of schuin dak, afkwering en extra opties.
 • De kosten voor het vervangen van een dakkapel zijn iets hoger, want de kosten voor het slopen van de oude dakkapel en afvoeren van materiaal komt er nog bij.
 • Een traditionele dakkapel is vaak iets hoger dan een prefab dakkapel. Een prefab model kan meestal in één dag geplaatst worden.
 • In sommige gevallen is het nodig om een vergunning aan te vragen, bijvoorbeeld wanneer de dakkapel geplaatst is aan de openbare weg of een schuin dak heeft. De kosten voor een vergunning beginnen vanaf €250,- en zijn verschillend per gemeente.
 • Op dit moment is er geen subsidie voor dakkapellen, maar wel voor het plaatsen van hoogrendementsglas of dakisolatie. Door deze werkzaamheden te combineren, bespaar je alsnog op de kosten.
 • Bespaar door te kiezen voor een vergunningsvrije dakkapel en prefab. Maak gebruik voor kwantumkorting wanneer je buren ook meedoen en vergelijk gratis offertes.


Wat kost een dakkapel?

De kosten van een dakkapel in 2024 beginnen vanaf €3.000,-. Een houten dakkapel is iets goedkoper dan een kunststof dakkapel, deze kosten beginnen vanaf €3.800,-, maar bij hout is er wel meer onderhoud nodig. Hierdoor heb je later nog meer kosten. De kosten voor een dakkapel van polyester beginnen vanaf €4.500,-. Hierbij zijn alleen prefab modellen mogelijk en geen maatwerk.

De gemiddelde prijzen vind je hieronder in deze tabel. Dit zijn de kosten voor een dakkapel inclusief plaatsen.

Dakkapel prijs

Materiaal Prefab dakkapel Dakkapel op maat
Hout Vanaf €3.000,- Vanaf €4.000,-
Kunststof Vanaf €3.800,- Vanaf €4.700,-
Polyester Vanaf €4.500,- Niet mogelijk
Zink Vanaf €4.500,- Prijzen op aanvraag.

Let op: dit zijn richtprijzen.

kosten dakkapel

Kosten dakkapel per meter

In de tabel hieronder vind je meer informatie over de kosten van een dakkapel per meter. Houd er wel rekening mee dat er voor maatwerk en extra opties hogere kosten gerekend worden.

Meer informatie over de kosten per meter vind je door te klikken op het aantal meter dat je graag wilt. Je komt dan op een aparte pagina met alle informatie.

Meter Prijzen kunststof Prijzen hout
1 tot 1,5 meter €2.800,- €3.100,-
2 meter €3.000,- €3.400,-
3 meter €3.750,- €3.990,-
4 meter €4.700,- €4.900,-
5 meter €5.150,- €5.500,-
6 meter €6.150,- €6.700,-
7 meter €7.250,- €7.900,-
8 meter €8.550,- €9.300,-
9 meter €9.600,- €10.050,-
10 meter €10.700,- €11.200,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

Dakkapel plaatsen kosten

De prijzen in de tabel zijn inclusief het plaatsen, maar we leggen graag nog uit hoe deze kosten beïnvloedt worden.

De montagekosten bestaan uit verschillende onderdelen:

 • Er moet een gat gemaakt worden in het dak.
 • Sloopmateriaal moet afgevoerd worden, de afvoerkosten verschllen per gemeente.
 • Bij het plaatsen van een prefab dakkapel is een hijskraan nodig.
 • De arbeidskosten van de vakmannen.

Je kunt besparen op de kosten van het plaatsen van een dakkapel door een gedeelte zelf te doen. Denk hierbij aan het afvoeren van sloopmateriaal, afwerking of zelfs gedeeltelijke plaatsing. Let er wel op dat het plaatsen van een dakkapel niet gemakkelijk is en je verstandig is om dit over te laten aan professionals.

Dakkapel prijzen: extra opties

Wanneer je voor extra opties kiest, gaat de prijs van een dakkapel vaak iets omhoog. Ondanks de hogere kosten voor de dakkapel, raden wij wel aan om direct voor eventuele extra opties te kiezen.

Een insectenhor kost bijvoorbeeld ongeveer €50,- tot €100,-, maar kan direct in de constructie worden verwerkt. Dit ziet er mooier uit en is vaak goedkoper dan wanneer je het op een later moment nog wil toevoegen.

In de tabel hieronder vind je alle kosten voor de extra opties.

Extra optie Kosten* Voordelen
Ventilatierooster €8,- tot €12,- per 10 cm – blijf ventileren in je woning
– voorkomt vochtproblemen
– gezondere leefomgeving
Hor €50,- tot €100,- – houd insecten uit je woning
– kan verwerkt worden in het kozijn
Screen of rolluik €500,- tot €1.000,- – verduisteren of blokkeren van zonlicht
– verwerkt in constructie
– inbraakveilig
Draaikiepraam vanaf €200,- – raam met twee standen
– veel gebruiksgemak
Hang- en sluitwerk €75,- tot €200,- per raam – inbraakveilig
– gebruiksgemak
Knieschotten €30,- tot €45,- per knieschot – extra opbergruimte in woning

*Let op:

Opbouw prijzen dakkapel

De prijs voor een dakkapel wordt bepaald door verschillende factoren. Natuurlijk heeft het materiaal, het type dakkapel en de afmeting invloed op de prijs, maar wist je dat de keuze voor een plat dak of schuin dak ook de totale kosten bepalen?

Hieronder lees je meer over de factoren die de kosten van een dakkapel bepalen.

1. Type dakkapel & grootte

De eerste factor die de prijs bepaalt is het type dakkapel dat je kiest, traditioneel of prefab, en de grootte van de dakkapel. Hoe groter de dakkapel, hoe hoger de prijs natuurlijk is.

2. Materiaal

Wanneer je een dakkapel laat plaatsen, kun je kiezen uit hout, kunststof, polyester of zink. Houten en kunststof dakkapellen zijn het meest populair. Kunststof is vaak iets duurder dan hout, maar is daarna onderhoudsvrij. Houten dakkapellen moet je wel onderhouden, zo is het nodig om het hout om de vijf jaar opnieuw te schilderen. De kosten voor onderhoud voor een houten dakkapel zijn dus hoger, dan bij een kunststof dakkapel.

Polyester dakkapellen zijn het duurste en alleen verkrijgbaar in prefab. Polyester is een speciaal soort kunststof en heeft een zeer lange levensduur. Hierdoor is het materiaal ook het duurste.

3. Plat of schuin dak

Een plat dak is het goedkoopste, want dan zijn er goedkopere soorten dakbedekking mogelijk. Denk hierbij aan bitumen of EPDM. Daarnaast heb je bij een plat dak meestal geen vergunning nodig, waardoor je bespaart op de kosten.

4. Kozijnen

Ook de kozijnen die je kiest hebben invloed op de totaalprijs. Een vast raam is goedkoper dan een raam dat open kan. Duurste optie is een draaikiepraam.

5. Afwerking

Eén van de factoren die de kosten van een dakkapel bepalen is de afwerking aan de binnenkant. Bij een prefab dakkapel is dit al klaar, maar mogelijk moet je nog wel de muren opnieuw schilderen of behangen.

Heb je een tradtioneel model gekozen? Dan is er meer afwerking nodig, zodat ook de binnenkant er mooi uit ziet.

6. Extra opties

De extra opties, zoals een ventilatierooster of screen, hebben ook invloed op de prijs. Vaak wordt de prijs een stukje hoger wanneer je kiest voor een extra optie, maar geeft het wel meer gebruiksgemak. Wanneer je later nog een ventilatierooster wil plaatsen, zijn de kosten vaak hoger.

7. Nieuw of vervangen

Bij een nieuwe dakkapel is het nodig om een gat te maken in het dak, je hebt dus altijd te maken met afvoerkosten van sloopmateriaal. Heb je echter al een dakkapel en wil je deze laten vervangen? Dan moet je rekening houden dat de kosten voor het vervangen hoger komen te liggen dan bij een nieuwe dakkapel. De oude dakkapel moet namelijk ook nog gesloopt en afgevoerd worden.

Prijsvoorbeelden

Om je meer inzicht te geven in de kosten van een dakkapel:


Kosten dakkapel

Gemiddelde prijzen beginnen vanaf €3.000,-.

Prijzen zijn gebaseerd op gemiddelde tarieven

Houten dakkapel
€3.990

3 meter
Traditioneel
Simpel, zonder extra opties

Kunststof dakkapel
€3.750

3 meter
Prefab
Simpel, zonder extra opties

Start gratis offerteaanvraag!

Nog een voorbeeld, dit keer van een dakkapel met meerdere ramen en extra opties.

Een klant liet een kunststof dakkapel van 2,5 meter plaatsen met een groot vast raam en één draaikiepraam. De dakkapel is geplaatst op de zolderkamer, om meer ruimte te creëren. Daarom is er ook gekozen voor knieschotten, zodat er meer opbergruimte is. Ook liet de klant screens plaatsen.

De kosten voor een dergelijke dakkapel beginnen vanaf €7.000,-.

Traditioneel of prefab: hoe zit het met de prijs?

Wanneer je een dakkapel laat plaatsen, heb je de keuze uit een traditionele bouw of een prefab-model. Bij een prefab dakkapel ben je wat beperkter in de mogelijkheden, maar het scheelt vaak wel in de prijs.

Een prefab dakkapel wordt namelijk in één keer op het dak geplaatst, meestal kost dit maar één dag. Een traditionele dakkapel wordt gebouwd op het dak. Hierdoor is er maatwerk mogelijk, maar het plaatsen duurt ook langer en hierdoor is de prijs vaak wat hoger.

kosten van dakkapel

Vergunning

Wanneer is een dakkapel vergunningsvrij? Dat vragen veel mensen zich af wanneer ze besluiten om een dakkapel te plaatsen. Of je een vergunning nodig hebt, ligt aan de volgende factoren: positie op het dak, afmetingen, type dak en waar je woning ligt.

De regels voor een vergunningsvrije dakkapel:

 • De dakkapel heeft een plat dak en is minder dan 1.75 meter hoog.
 • De dakkapel is minstens op 0,5 meter van de zijkant, onderkant en bovenkant van het dak geplaatst.
 • De bovenkant van de dakkapel mag niet meer dan 1 meter van de dakvoet geplaatst zijn.
 • De dakkapel is niet geplaatst aan openbaar gebied. Aan de achterkant van de woning mag je bijna altijd, met inachtneming van de regels, vergunningsvrij bouwen.

In deze gevallen heb je een omgevingsvergunning nodig:

 • Bij een monument of een woning in een welstandsgebied.
 • Een dakkapel zonder plat dak.
 • Wanneer de dakkapel geplaatst is aan openbaar gebied: voorkant van de woning en zijkant bij een hoekwoning.

Alle regels staan omschreven in het Bouwbesluit. In het Bouwbesluit staan alle voorschriften voor bouwwerken zoals dakkapellen en deze is verschillend per gemeente. Vraag daarom altijd na want de precieze regelgeving is.

Kosten vergunning dakkapel

De kosten voor een vergunning voor een dakkapel zijn verschillend per gemeente. Gemiddeld ligt de prijs tussen de €250,- en de €600,-. Houd er rekening mee dat je ook tekeningen en berekeningen moet inleveren bij de aanvraag.

Een vergunning vraag je aan bij je gemeente of via omgevingsloket.nl.

Bespaartips

Wil je graag een dakkapel en heb je een beperkt budget of wil je besparen op de kosten? Dan hebben wij een paar tips voor je.

Onze tips om te besparen op de kosten van je dakkapel:

 • Kies voor een vergunningsvrije dakkapel, zo bespaar je op de kosten van de vergunningsaanvraag.
 • Plaats een prefab dakkapel, in plaats van traditioneel maatwerk.
 • Maak afspraken over de kosten, zodat je niet onverwacht voor extra kosten komt te staan. Dit geldt ook voor eventueel meerwerk.
 • Combineer de werken met je buren. Een kwantumkorting is vaak mogelijk bij meer dan één dakkapel.
 • Vergelijk altijd gratis offertes, zodat je meer inzicht hebt in de prijzen en gemakkelijker een keuze kunt maken.

Is er een subsidie voor dakkapellen?

Helaas is er geen landelijke subsidie voor het plaatsen van een dakkapel.

Zijn er dan helemaal geen mogelijkheden meer?

Jawel! Als je het plaatsen van een dakkapel combineert met het nemen van energiebesparende maatregelen is het mogelijk om daar subsidie voor te ontvangen. Denk hierbij aan het plaatsen van kozijnen met hr-glas of het plaatsen van dakisolatie.

Op rvo.nl lees je meer over de mogelijkheden van een subsidie.

dakkapel prijs

Besparen op kosten dakkapel? Gratis offertes vergelijken!

Wist je dat je kunt besparen op de kosten van een nieuwe dakkapel? Door offertes van diverse dakkapelspecialisten te vergelijken op basis van prijs en voorwaarden, maak je eenvoudig een goede keuze.

Vul het offerteformulier in en daarna gaan wij aan het werk. Je ontvangt een aantal gratis offertes, zonder verdere verplichtingen. Vergelijk en kies een dakkapelspecialist voor jouw nieuwe dakkapel!

Gratis offertes vergelijken!


Nee, een dakkapel is niet altijd vergunningsvrij. Je mag aan de achterkant van de woning meestal een dakkapel plaatsen zonder omgevingsvergunning. Aan de voorkant van de woning en de zijkant bij een hoekwoning is bijna in alle gevallen een vergunning nodig. Hetzelfde geldt voor monumenten en woningen in een welstandsgebied. Let erop dat er altijd aanvullende regelgeving is bij een vergunningsvrije dakkapel. Zo moet het dak plat zijn en mag de dakkapel niet hoger zijn dan 1.75 meter.
Een dakkapel moet minstens op 50 centimeter afstand van de erfgrens van de buren geplaatst zijn. Bij een dakkapel aan de voorkant van de woning kunnen nog aanvullende eisen zijn. Deze regels vind je in het Bouwbesluit van je gemeente.
Een prefab dakkapel kan in één dag geplaatst worden. Traditioneel maatwerk kost meestal wat langer, dit kan een dag tot enkele dagen duren. Eerst wordt er een gat in het dak gemaakt en daarna begint de vakman met het plaatsen van de dakkapel. Bij een prefab model wordt de dakkapel met een hijskraan omhoog getakeld en daarna geplaatst. Traditionele bouw wordt in het gat van het dak opgebouwd.