Subsidie op kunststof kozijnen?

Vergelijk gratis offertes & bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Subsidie kunststof kozijnen

Bespaar op de kosten van nieuwe kunststof kozijnen door een subsidie aan te vragen.

Op deze pagina lees je meer over de mogelijkheden voor een subsidie voor een kunststof kozijn en welke voorwaarden er gelden. Ook geven we je een paar alternatieven om te besparen op de kosten.


Kunststof kozijnen subsidie: alle info in het kort

 • In 2024 is het mogelijk om de Investeringssubsidie voor Duurzame Energie en Energiebesparing te gebruiken voor kunststof kozijnen.
 • De subsidie geldt alleen voor kunststof kozijnen in combinatie met HR++ of HR+++ glas (triple glas).
 • Het geldt niet voor doe-het-zelvers, je moet het plaatsen van de kozijnen laten doen door een vakman.
 • Het subsidiebedrag is afhankelijk van hoeveel maatregelen je neemt en welk type glas je kiest. Bij twee of meer energiebesparende maatregelen en bij triple glas ontvang je een hoger subsidiebedrag.
 • Soms is het mogelijk om een gemeentelijke subsidie te ontvangen. Vraag dit na bij je gemeente.
 • Met een Energiebespaarlening kun je de investering voor kunststof kozijnen met isolerende beglazing bekostigen tegen aantrekkelijke voorwaarden.
 • Bij een nieuwe hypotheek kun je meer hypotheekruimte opnemen, om zo de nieuwe kozijnen te betalen.


Krijg je subsidie op kunststof kozijnen?

Krijg je subsidie op kunststof kozijnen? Natuurlijk een belangrijke vraag wanneer je kunststof kozijnen wilt laten plaatsen en wilt besparen op de kosten.

Er is in 2024 een subsidie voor kunststof kozijnen met isolerend glas, namelijk de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Om deze subsidie te ontvangen moet je ten minste HR++ glas of triple glas (HR+++ glas) laten plaatsen.

Naast de landelijke subsidie zijn er soms ook nog gemeentelijke subsidies. Ook is het mogelijk om een Energiebespaarlening aan te vragen of om extra hypotheekruimte af te sluiten.

ISDE 2024

Met de Investeringssubsidie voor Duurzame Energie en Energiebesparing, de ISDE, is het mogelijk om een subsidiebedrag te ontvangen om energiebesparende maatregelen te nemen. Denk hierbij aan het isoleren van een woning, het plaatsen van een zonneboiler of warmtepomp en het plaatsen van isolerende beglazing.

Hoe hoog is de subsidie kunststof kozijnen?

Type glas Subsidiebedrag per m²* Minimaal aantal m² Maximaal aantal m² U-waarde| W/m2K
HR++ glas €23,- 8 45 ≤1,2
Triple glas €65,50 8 45 ≤0,7
Nieuwe isolerende panelen in kozijnen – isolatiewaarde tussen ≤1,2 en >0,7 + HR++ of HR+++ €10,- 8 45 ≤1,2 en >0,7
Nieuwe isolerende panelen in kozijnen – isolatiewaarde ≤0,7 + HR++ of HR+++ €45,- 8 45 ≤0,7
Nieuwe isolerende deuren – isolatiewaarde tussen de ≤1,5 en >0,7 + HR++ of HR+++ €23,- 8 45 ≤1,5 en >1,0
Nieuwe isolerende deuren – isolatiewaarde ≤1,0 + HR++ of HR+++ €65,50 8 45 ≤1,0

*Dit zijn de subsidiebedragen vanaf 2023.

Je ontvangt een vast bedrag per vierkante meter. Het totaal aantal vierkante meter wordt gemeten door het glas en de kozijnen aan de binnenkant te meten en bij elkaar op te tellen. Voor het subsidiebedrag per vierkante meter telt het kozijn dus wel mee! In 2022 telde het kozijn nog niet mee, maar in 2023 is er een nieuwe meetmethode in gebruik genomen en telt het kozijnoppervlak wel mee.

Wist je dat je meer subsidie krijgt wanneer je twee of meer maatregelen laat uitvoeren? Voor de hogere isolatiesubsidie moet je binnen twee jaar twee of meer maatregelen nemen, bijvoorbeeld kunststof kozijnen met isolatieglas in combinatie met een warmtepomp of woningisolatie.

De voorwaarden

Om de ISDE te ontvangen, gelden er een aantal voorwaarden waaraan je je moet houden.

Dit zijn de voorwaarden voor het ontvangen van ISDE-subsidie voor kunststof kozijnen:

 • Je moet de kozijnen met isolatieglas laten monteren door een bedrijf of vakman. Doe-het-zelf is niet toegestaan.
 • Je moet eigenaar zijn van de woning en je moet er zelf wonen. Het is dus niet mogelijk om de subsidie aan te vragen voor een woning dat je verhuurd.
 • Let erop dat het glas een hoge isolatiewaarde heeft en een goede meldcode heeft.
 • Je moet minimaal 8 vierkante meter laten isoleren en kunt een subsidiebedrag krijgen tot 45 vierkante meters.
 • Je kunt maar één keer subsidie aanvragen voor glasisolatie. Laat je dus eerst de benedenverdieping isoleren en vraag je daarvoor subsidie aan? Dan kun je daarna het niet opnieuw aanvragen voor de bovenverdieping. Wil je optimaal gebruik maken van de ISDE? Laat dan direct alle kozijnen en glas isoleren.
 • De aanvraag moet binnen 24 maanden na de klus aangevraagd zijn.

Stappenplan aanvragen kunststof kozijnen subsidie

Voor het aanvragen van de ISDE heb je een aantal documenten en bewijzen nodig. De Rijksoverheid heeft daarvoor een stappenplan opgesteld met hierin alle informatie over de aanvraag.

Volg de volgende stappen om de subsidie voor kunststof kozijnen aan te vragen:

 • Stap 1: lees je in. Zoek uit welke energiemaatregelen je wilt nemen. Wil je alleen subsidie voor kunststof kozijnen of wil je tegelijkertijd meer isolatiemaatregelen nemen?
 • Stap 2: zoek de juiste meldcode. elk merk en type glas heeft een eigen meldcode. Controleer welke meldcode hoort bij het glas dat je laat plaatsen. Hier vind je ook het subsidieberag per vierkante meter voor één maatregel.
 • Stap 3: schakel een kozijnspecialist in. zoek een vakman via deze website om de kunststof kozijnen met isolatieglas te laten monteren. Let op dat ze de meldcode en het aantal vierkante meter dat wordt geïsoleerd benoemen in de offerte en de factuur. Bewaar alle aanschafbewijzen zoals een getekende offerte en/of de opdrachtbevestiging met hierin de maatregelen en meldcodes.
 • Stap 4: laat de klus uitvoeren. om een subsidie kunststof kozijnen te ontvangen, moet je eerst de klus laten uitvoeren. Maak foto’s van de werkzaamheden en isolatiematerialen, zoals naam en merk.
 • Stap 5: bereid je aanvraag voor. voor het aanvragen heb je een DigiD-code nodig. Zorg dat je alle bewijzen klaar hebt liggen. Voor subsidie kozijnen heb je ook nog de volgende gegevens nodig: netto oppervlak glas en/of m² per kozijn, isolatiewaarden en u-waarden, merk en type kozijn, uitwerking van afmetingen en uitvoering.
 • Stap 6: vraag de kozijnsubsidie aan. vraag online de subsidie aan, doe dit uiterlijk binnen 24 maanden na de montage.

Op rvo.nl lees je meer over het stappenplan en het aanvragen van de isolatiesubsidie en kun je de goede meldcode zoeken.

subsiddie kunststof kozijnen

Gemeentelijke subsidies kunststof kozijnen

Sommige gemeentes stimuleren ook het nemen van energiebesparende maatregelen en hebben eigen isolatiesubsidies.

Heeft mijn gemeente ook een subsidie voor een kunststof kozijn?

Dat controleer je eenvoudig via de Energiesubsidiewijzer via verbeterjehuis.nl.

Energiebespaarlening

Wanneer je energiebesparende maatregelen neemt, is het mogelijk om een Energiebespaarlening af te sluiten.

De Energiebespaarlening kan aangevraagd worden door woningeigenaren en VvE’s. Het wordt aangeboden door het Nationaal Warmtefonds. De lening heeft een lage rente, de rente kun je overigens ook weer aftrekken van de belasting, je betaalt geen afsluitkosten, het is niet nodig om naar een notaris te gaan en je kunt boetevrij extra aflossen.

Je betaalt de Energiebespaarlening weer terug met het berag dat je elke maand bespaart doordat je minder energiekosten hoeft te betalen. Ook voor deze lening geldt dat je isolerend glas moet laten plaatsen.

Op warmtefonds.nl lees je meer over de mogelijkheden en het aanvragen van de lening.

Extra hypotheekruimte

Wanneer je een nieuwe hypotheek gaat afsluiten, is het een optie om extra te lenen voor energiebesparende maatregelen. Je kunt tot 6% van de waarde van je woning extra lenen, tot een maximum van €9.000,-.

Houd er wel rekening mee dat je met een hogere hypotheek ook hogere hypotheeklasten hebt. Je bespaart echter wel omdat je elke maand minder betaalt voor energie. Daarnaast verhoog je de waarde van je woning met goede isolatie.

Op milieucentraal.nl staat meer over het afsluiten van extra hypotheekruimte. Of neem contact op met je bank of hypotheekverstrekker.

kunststof kozijnen subsidie

Kunststof kozijnen met subsidie? Vergelijk gratis offertes!

Om de subsidie op kunststof kozijnen te ontvangen, moet je de kozijnen laten plaatsen door een specialist. Vind via deze website snel en eenvoudig een kozijnvakman voor jouw klus!

Met de isolatiesubsidie bespaar je op de kosten, maar wij hebben ook nog een tip voor. Vergelijk gratis offertes om meer inzicht te krijgen in de prijzen en voorwaarden, zo weet je zeker dat je de juiste prijs betaalt. Via het offerteformulier vraag je snel gratis offertes aan.

Gratis offertes vergelijken!